Łącznie w okresie od 31 grudnia 2019 r. do 4 lutego 2020 r. odnotowano 20.626 laboratoryjnie potwierdzonych przypadków, które wywołał koronawirus 2019-nCoV. 427 z nich zakończyło się zgonem (2,1%). 17 przypadków zakażeń dotyczyło personelu medycznego.

Z 427 zgonów, jakie wywołał koronawirus, 426 pochodziło z Chin. Są to miasta Hubei (414), Chongqing (2), Heilongjiang (2), Henan (2), Pekin (1), Hainan (1), Hebei (1), Hongkong (1), Szanghaj (1) i Syczuan (1). Jeden zgon pochodził z Filipin.

Przypadki 2019-nCoV w okresie od 31 grudnia 2019 r. do 4 lutego 2020 r.

Objawy zakażenia obejmowały gorączkę, kaszel oraz duszności. Badania RTG klatki piersiowej wykazały typowe cechy wirusowego zapalenia płuc z rozlanymi obustronnymi naciekami.

Zgodnie z danymi WHO z 26 stycznia 2020 r., u 18% potwierdzonych laboratoryjnie przypadków wystąpiła ciężka postać choroby lub chorzy są w stanie krytycznym.

Potwierdzono transmisję wirusa z człowieka na człowieka. Potrzebnych jest jednak więcej informacji, aby móc w pełni ocenić zakres tego rodzaju transmisji.

Źródło infekcji nie jest znane. Dlatego zakłada się, że może ono nadal być aktywne i prowadzić do kolejnych przypadków zakażeń.

ECDC uważa, iż obecnie istnieje wysokie prawdopodobieństwo zarażenia obywateli UE/EOG zamieszkujących lub odwiedzających prowincję Hubei w Chinach.

Prawdopodobieństwo zakażenia obywateli UE/EOG w innych prowincjach chińskich i innych miejscach jest umiarkowane. Będzie jednak rosnąć.

Zalecenia dla osób podróżujących po Chinach:

  • unikanie miejsc publicznych, zatłoczonych,
  • bezwzględne unikanie bliskiego kontaktu z osobami chorymi, w szczególności z objawami ze strony układu oddechowego,
  • unikanie odwiedzania rynków/targów lub innych miejsc, w których znajdują się żywe lub martwe zwierzęta i ptaki,
  • unikanie kontaktu ze zwierzętami, ich wydalinami lub odchodami,
  • ścisłe przestrzeganie zasad higieny rąk – ręce myć często wodą z mydłem lub dezynfekować środkiem na bazie alkoholu,
  • przestrzeganie zasad higieny żywności – jeść tylko w pewnych miejscach, pić wodę konfekcjonowaną.

Ponadto, ze względu na obecnie wysoką aktywność grypy sezonowej w Chinach, podróżni powinni otrzymać szczepienia przeciw grypie co najmniej dwa tygodnie przed podróżą, zgodnie z odpowiednimi zaleceniami krajowymi i międzynarodowymi.

Red. (źródło: GIS)

Print Friendly, PDF & Email

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

CAPTCHA